Single Blog

Wat is een Familieopstelling een hoe werkt die?

(familie Faes, geschilderd door Caroline van der Wegen)

Een familieopstelling, ook wel genaamd systeemopstelling of gezinsopstelling, doe je onder begeleiding van de systemisch coach in een groep.

Hoe begint een Familieopstelling?

Jij formuleert in de eerste 5 tot 10 minuten je vraag en in overleg met de begeleider krijg je helder waar je in de opstelling naar wilt gaan kijken. Ook formuleer je wat je hoopt dat de opstelling je zal geven. Een opstelling duurt ongeveer een uur. Elke opstelling is anders, de essentie is dezelfde; ontrafelen waar de familie-kluwen in de knoop zit.

Wie zijn er bij een Familieopstelling?

Meest al ben je in een groep van 6 tot 16 mensen. Er zullen een aantal mensen zich beschikbaar stellen als representant. Een representant is iemand die een persoon in jouw gezin of familie wil ‘zijn’. Zij laten in de opstelling hun gevoel spreken, nemen sensaties en gevoelens waar en serieus en pakken op die manier de energie over die in jouw systeem van herkomst hing.

Hoe werkt een Familieopstelling?

Aan het begin van de opstelling kies je zelf de representanten uit. Daarna zet jij zélf de representanten in de ruimte. Vervolgens vertelt de opstelling zijn eigen verhaal en mag jij als toeschouwer kijken wat zich ontvouwt. Gedurende de opstelling komt iedereen aan het woord en zullen mensen de behoefte krijgen om te gaan bewegen. Door die beweging te volgen komt er iets op gang dat van tevoren niet te plannen is, soms wel te vermoeden. Voor de rest is het belangrijk om je over te geven en het systeem en de opstelling zijn eigen verhaal te laten vertellen.

Hoe kan een Familieopstelling mij helpen?

Door het doen van een Familieopstelling krijg je een nieuwe kijk op je thema, jezelf en je familie, soms verrassend, soms schokkend en meestal heel verhelderend en rustgevend. Het mooie aan een familieopstelling vind ik zelf dat het ruimte, rust en helderheid creëert. Een frisse kijk die je verdere leven tot steun kan zijn.

Ik geef een paar keer per jaar familieopstellingen-dagen in Den Haag en Haarlem. In Haarlem zijn de dagen in samenwerking met Ninouk Hehenkamp. De dagen duren doorgaans van 10 uur of 10.30 tot 15.00 uur.

Kosten: 100,- euro als cliënt, 20,- euro als representant.

De data in Den Haag bij De 7e Hemel, centrum voor body, mind and spirit aan de Laan van Meerdervoort.

31 augustus 2020 van 11 tot 16u

21 september 2020 van 11 tot 16 u
26 oktober 2020 van 11 tot 16 u
23 november 2020 van 11 tot 16 u

21 december 2020 van 11 tot 16 u

Wil jij graag een Familieopstelling bijwonen? Wil je graag een keer een persoonlijke vraag inbrengen, of alleen als representant deelnemen, klik dan hier.

Comments (0)

Copyright 2023 — Bastiaan Baeten Coaching