Single Blog

Waar is mijn voldoening naartoe?

Dat wat een mens voldoening geeft is voor ieder anders. Een fijne baan hebben, een lange strandwandeling maken door weer en wind, een rustige ouder zijn, een mooi interieur volgens de laatste trends hebben, opwindende avonden met je partner beleven, mooie reizen naar verre oorden maken, uitgedaagd worden in een nieuwe opleiding, een collega om op te bouwen zijn, lekker samen uit eten gaan, een vriend om op terug te kunnen vallen zijn, een goed gevulde bankrekening hebben of in het weekend lekker lang in je bed kunnen blijven liggen als je daar zin in hebt. Zo heeft ieder zijn eigen momenten van voldaan zijn en wie weet zelfs je gelukkig voelen. Als het goed is, dan leef jij dus ook met een voldaan gevoel, toch?

Een voldaan leven leiden hangt van veel verschillende factoren af. Als deze factoren niet in balans zijn, dan haak je af en loop je rond met een gevoel van ontevredenheid. Leiden wordt wellicht lijden. Je bent niet in evenwicht en voelt je niet senang. Je ervaart een gemis en weet niet goed wat dat gemis precies inhoudt. Om scherp in beeld te krijgen wat jouw voldoening in de weg staat, kun je eens kijken naar welke factoren in jouw leven je voldoening geven en welke je eigenlijk alleen maar energie kosten.

Ik geloof niet in schema’s, een mens is niet te vatten in een schemaatje A of B. En toch, toch kunnen ze soms handig zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het schema hierboven. Zes zeshoeken die een voldaan leven kunnen creëren of, bij gebrek aan, kunnen breken. Liefde, ontwikkeling, uitdaging, vrienden, familie en passie. Niet perse in deze volgorde van belang, die is voor eenieder anders. Als je deze zes 6-hoeken bekijkt, voel je gevoelsmatig aan welke 6-hoek voor jou ontbreekt, welke 6-hoek aandacht behoeft. Door in te zoomen op de verschillen en aandacht te besteden aan de zeshoek die het minst stevig vertegenwoordigd is in jou, krijg je duidelijk voor ogen waar de balans verstoord wordt. Door te zorgen dat alle facetten onder de aandacht gebracht worden, creëer je balans. Balans binnen haalbare kaders en jouw mogelijkheden. Die balans maakt dat je tevredenheid voelt en zo voldoening ervaart. Wil je ook op weg naar een voldaan leven; thuis, op werk of in sociale kring? Klik dan hier. Op weg naar voldoening. Want je hebt altijd een keuze!

Comments (0)

Copyright 2023 — Bastiaan Baeten Coaching