Single Blog

Energieboost of energielek?

Kerst is een periode van samen zijn. Je zoekt elkaar op, deels omdat je wilt, deels omdat je vindt dat het moet of denkt dat het zo hoort. Ben jij een willer of een moetter? En als je dan zo samen bent, stel jezelf dan eens de vraag: Ben ik een energiegever, of gun ik mezelf ook energie te krijgen van anderen?

Zijn de Kerstdagen voor mij een energieboost of een energielek? Een mooie om je in te verdiepen deze dagen.

Want wat doe je als de mensen waar je om geeft, waar je van houdt en die je na aan het hart gaan, je meer energie kosten dan ze genereren? Die een energielek zijn en juist geen energieboost geven? Waar je van uit balans raakt, terwijl je lekker in je vel zat voordar je de ontmoeting had?

Waar je, als je eenmaal weer thuis bent na afloop van de ontmoeting je realiseert dat je last hebt van je lijf, moe bent, koppijn hebt en misschien zelfs down of huilerig bent. Wellicht droom je de nacht erna over de voorgaande avond zelfs. Je emoties spelen ineens op en je voelt je minder sterk, wat kwetsbaarder dan normaal, zelfs prikkelbaar en licht geraakt.

Je zit niet zo lekker in je vel als voor de ontmoeting. De ontmoeting heeft meer met je gedaan dan je je realiseert. En dan niet perse in de goede zin des woords.

Als je dit bij jezelf bemerkt, is het goed er de tijd voor te nemen om na te gaan wat nou de aanleiding is voor deze ‘change of mindset’, deze verandering van je staat van zijn. Je had toch zin om te gaan? Het was toch ‘best een ontspannen’ avond? Je hebt toch gelachen en je voelde je goed dat je er was? De boosheid/ontevredenheid/klagerige toon die je bemerkte bij hem/haar heb je toch mooi kunnen omturnen tot een focus op het positieve?

Precies die vragen zijn de interessante vragen naar de ingang die je leiden tot een verklaring van de verandering in jóuw gesteldheid…..

Want had je zin om te gaan omdat je wist dat jij ook energie zou krijgen persoon die je ging bezoeken? Of had je zin om te gaan omdat dat een beweging is die je nu eenmaal goed kent; ‘ik maak jou blij en als jij blij bent dan mag ik er ook zijn en ook blij zijn (dat ik jou heb blij gemaakt?) dus…..was je de Verlichter?

Want was het echt een ontspannen avond, of was het jij die zich volledig heeft gegeven om de ontspanning er in te houden en te zorgen voor een luchtige avond?

En was je tegelijkertijd op een diepere laag bezig om de zwaarte van de ander en de lastige momenten te compenseren met jouw energie en kracht? dus…was je de Verluchtiger?

Want heb je echt gelachen om de grappen die hij of zij maakte, of waren de grappen eigenlijk te pijnlijk en lag er een basis aan ten grondslag, gevoed door een sarcastische ondertoon die nodig lijkt bij hem/haar om te overleven, om de pijnlijke situatie het hoofd te kunnen bieden (‘in plaats van huilen kunnen we er maar beter om lachen’). Meer de pijn weglachen dan oprecht lachen; een soort Youp van t Hek avond?

Heb jij als een SpongeBob alle negativiteit zitten opslurpen als een spons? dus…was je de Absorbeerder?

Want heb je vooral zitten begrijpen waarom hij of zij zo boos is op de situatie waar diegene in zit, in plaats van af te bakenen voor jezelf wat je aan zwaarte en problemen over je heen wilt krijgen. Zwaarte die eigenlijk aan een ander geadresseerd zou moeten worden en waar jij toch niks aan kan veranderen.

Een moment van Return to the REAL sender? Hoorde je jezelf meerdere malen zeggen dat je het begrijpt? dus…was je de Bliksemafleider?

Want trek jij je portemonnee en vergoed jij de drank en spijs op ‘t moment dat je merkt dat hij of zij het echt zwaar heeft en jij vind dat je wat terug moet doen? Je wilt hem of haar een fijne avond verzorgen omdat hij of zij het al zo zwaar heeft? dus…was je de Verwenner?

Ben je een gever of een nemer? Is deze persoon een energielek, of geen hij of zij je een energieboost? Ga je omdat je echt wilt of omdat je vindt dat je moet? Omring je jezelf vooral met energielekken of met mensen die je een energieboost geven?

Ik wens je een fijne kerst met de mensen waar je mee wilt zijn, omdat het jou ook voedt. Op eerste of tweede kerstdag op weg naar je volgende energielek? Of boek je nog snel even om, om te kunnen afreizen naar een energieboost?

Wat het ook was de afgelopen kerst, een leerzame kerst was het zeker en de volgende kerst is er weer een kans?

Zit je met soortgelijke vragen en heb je er hulp bij nodig? Klik dan hier.

Als je wilt, volg me dan op LinkedIn

Comments (0)

Copyright 2023 — Bastiaan Baeten Coaching