Single Blog

Wees zelf de oplossing voor je eigen eenzaamheid.

Sterrennacht, Vincent van Gogh, 1889
Sterrennacht, Vincent van Gogh, 1889

De momenten in het leven dat we ons eenzaam voelen en we geconfronteerd worden met vergankelijkheid, de eindigheid van het leven, de eenzaamheid, verlies en rouw zijn niet de prettigste momenten. Ze confronteren ons met de naaktheid van ons bestaan, het feit dat het zomaar ineens ‘voorbij’ kan zijn, het klaar is op een moment dat jij juist denkt dat het ‘net pas begonnen is. Dit kan van toepassing zijn op een vriendschap, een relatie, een baan, je lichaam, je gezondheid, een droom, een passie, een liefde en al het andere dat een mens dierbaar is.

De neiging die de mens dan kan hebben is vast proberen te houden aan wat was, terug proberen te krijgen wat hij had, heel hard zijn best te gaan doen om het oude vast te grijpen en terug te halen zoals hij het zich herinnerde.

Hard boetserend en kleiend als een keramist die onmogelijk eenzelfde pot gedraaid krijgt op zijn draaischijf zoals de voorgaande die ‘nou juist zo goed gelukt was’….. zweet op het voorhoofd, hoog in de ademhaling, lichtelijk paniekerig en heel heel heel hard werkend.

Menselijk en begrijpelijk en juist dat harde werken hoeft niet. De kunst van de juiste weg vinden naar jezelf is open staan voor de verandering en bij elke verandering, afscheid of verlies en meebewegen met de stroom.

Elk afscheid brengt ons dichter bij onszelf, mits we open staan voor de pijn en het verdriet dat zich aandient vanwege dat afscheid.

De neiging om door te gaan, terug te willen halen wat zo fijn was en zo weg te rennen voor de leegte is begrijpelijk en tevens doodvermoeiend. Als je je mee laat voeren door de stroom van het leven komen de juiste dingen op je pad die je te leren hebt.

Omarm deze momenten van ogenschijnlijke leegte, verlies, pijn en verdriet. Juist die momenten brengen je dichter bij jezelf en creëren een bewustzijn waar je niet van wist dat je die überhaupt in je had.

Door je zo open te stellen voor wat zich aandient en het volledig aan te gaan, zonder te vluchten in afleiding buiten jezelf en het elders te zoeken, op de eerste plaats voor je geliefden te gaan zorgen in plaats van voor jezelf, bezig te blijven met wat men van je wil en van je vindt, zul je jezelf en je eigen waarheid vinden. En als je die dan hebt gevonden, weet dan dat je Zelf je grootste leermeester bent. 

Dus voel je dat je aan het zoeken bent naar iets buiten jezelf dat er niet meer is, dat klaar is, voorbij is, over is, ten einde is, dood is?

Stop dan je zoektocht, leg letterlijk je handen op je hart en buik en adem enkele malen heel diep in, zo diep als je kan en herhaal de mantra; als ik het in mezelf zoek zal ik het vinden….en dán zal ik gevonden worden.

Zo kom je in contact met je eigen wijsheid , je eigen kompas, je eigen innerlijke sjamaan, je eigen wijze…..luister naar hem of haar, neem de woorden die gefluisterd worden tot je en adem ze diep in tot de kern van je hele zijn.

Voel wat deze wijsheid je te bieden heeft, hoe die je vervult en laat groeien.

Treed dán pas naar buiten en maak contact met de mensen om je heen, stap nu de wereld in, fris, opgeladen, re-charged en vól van wie je bent en wilt zijn en besef;

Jij bent ik en ik ben jij,

door jou kan ik mijn zelf zien,

Mezelf gevonden…

Door mij zie jij wie jij bent.

Jezelf ontdekt.

Het is overal,

Het begint in je Zelf.

wees je eigen ster, je eigen kompas

en je zult gezien worden

Laat deze dagen jouw licht schijnen voor jezelf en je naasten. Realiseer je je rijkdom en voel de liefde die er is. De liefde voor jezelf, de liefde voor je geliefden, hier of in het hiernamaals. Wees in contact met jouw kern en voel dat jouw leven deel is van een groter geheel, een veel groter weten dan je wellicht voor mogelijk houdt.

Ik wens je mooie kerstdagen en een prachtige start van 2020!

Meer weten over mijn aanbod in 2020? Check het aanbod.

Connect met mij op LinkedIn.

Comments (0)

Copyright 2023 — Bastiaan Baeten Coaching