Single Blog

Druk doen of druk zijn? De kracht van rust, regelmaat en ruimte.

In de maanden juli en augustus is er tijd voor rust, regelmaat en ruimte. Niet alleen de hoge temperaturen dragen daar aan bij, maar ook het feit dat het vakantieperiode is natuurlijk.

Mensen gaan op vakantie, scholen sluiten, kantoren en bedrijven draaien op halve kracht en vakantiegangers springen in de auto of ‘t vliegtuig en zoeken hun heil elders.

Behalve ik. Ik blijf in Nederland, gelukkig maar, zeker met de zonnige en warme dagen als deze. De straten zijn leger, vooral op zaterdag en zondagochtenden. Nu vraag je je wellicht af; hoe weet hij dat nou? Nou, dat zit zo.

Elke ochtend heb ik een vast ritueel. 

Ik word wakker met het licht, sta op, doe wat oefeningen, maak yoghurt met fruit en noten en doe dat in een roze Tupperware, zet een thermos thee, doe alles in de blauwe rugzak en spring op mijn racefiets op weg naar ‘t strand. Dat is zo rond een uur of 7 half 8…en elke dag hetzelfde ritueel. Hoezo autistische trekjes?

Zeker met deze warme dagen is het een genot om de dag zo vroeg mogelijk te beginnen en een verfrissende duik te nemen. Op weg naar de duinen valt me op dat ik niet de enige ben die deze momenten pakken wil zolang het kan. Joggers, wandelaars en fietsers passeren me…en op ‘t strand aangekomen zie ik steevast dezelfde mensen op vaak vrijwel dezelfde plekjes op ‘t strand. Her en der hoopjes kleding en een verfrissende wakker-word duik nemend, net als de dagen ervoor en net zoals zij dat ook doe. 

We kennen elkaar niet, maar zeggen elkaar wel gedag; want daar is nu de tijd voor; elkaar gedag zeggen, de moeite nemen om te groeten. 

We delen eenzelfde passie en voorliefde voor de zee en het strand. Sommige mensen zie ik hier al jaren; ik herken ze aan hun ritueeltjes en loopjes maar ken niemand bij naam. En dat is goed zo. We hebben elkaar gezien en gegroet…meer hoeft er niet te gebeuren.

En in deze weken van ontwennen aan werken merk ik wat dat doet met mijn lijf; wat het doet met mijn gedachten, wat het doet met mijn staat van zijn.

Want er gebeurt niks, er hoeft niks, er staat niks op de planning, de dag is nog open en alles kan nog gebeuren en als er niks gebeurt is dat ook prima. 

In deze staat kom ik tot rust, is er ruimte om te zien wat belangrijk is en wat niet. 

En zo neem ik elke ochtend een moment de tijd om de intentie voor de dag uit te spreken. Die popt meestal op als ik speel met de golven en de zon voel prikken op mijn lijf. Zo was de intentie voor vandaag om meer in ‘t moment te zijn; geïnspireerd door het lezen van Osho realiseerde ik me hoe ik neig naar druk doen in plaats van druk zijn. 

Want hoe druk je doet of bent heb je zelf in de hand en kun je zelf sturen. 

Op ‘t moment dat je de dingen die je doet bewust doet, dan wordt elke handeling een oefening in meditatie. Zolang je de dingen die je doet met een grote aanwezigheid doet, zit je volledig in jet moment. 

Eckhart Tholle noemt het het NU. Osho noemt het aanwezig en wakker zijn. 

Dan is er geen ruimte voor druk doen, druk zijn en denken dat je druk bent. Want dat is de kern; we denken druk te zijn omdat we niet bewust leven in het moment waar we zijn er ons niet bewust genoeg van wat we op dat moment aan het doen zijn. En zo rennen we rondjes en zijn we druk, druk, druk met denken hoe druk het is en hoe druk we het hebben.

Op ‘t moment dat ik wakker wordt in de ochtend en elke stap die ik zet en elke handeling die ik doe gekozen en bewust doe, merk ik dat ik totaal geen druk voel en dus niet druk ben of druk hoef te doen. Rust, regelmaat en ruimte zijn voor mij drie belangrijke R’en. 

Hoe trouwer je als mens bent en blijft aan de drie-eenheid van rust, ruimte en regelmaat, hoe stabieler en bewuster je je leven kunt leven en er geen ruimte is voor druk zijn of druk doen.

En zodoende is er genoeg tijd om te werken en te leven, zonder het excuus dat er ergens geen tijd voor is. 

Een mooi inzicht dat ik meeneem na de vakantie om in te zetten tijdens het werken met mijn klanten; nog meer aanwezigheid van mijzelf aanbrengen in het werk dat ik doe. 

Zo wordt werken geen werken maar een oefening in nog meer bewustwording.

Via die bewustwording kom je nog meer in het NU, ben je nog meer aanwezig, nog meer in contact en kun je beter ontwaken.

Speelt drukte een rol in jouw leven en voel je dat de druk soms niet te stroomlijnen is? Wil je weten hoe jij jouw drukte het hoofd kan bieden en bewustere keuzes kan maken om meer te kunnen genieten van dat wat je doet? Neem dan contact op en klik hier.

Comments (0)

Copyright 2023 — Bastiaan Baeten Coaching