Single Blog

Angst vraagt om MOED!

Angst kent vele vormen. Angst voor falen, angst voor het alleen zijn, angst voor afscheid, angst voor intimiteit, angst voor de schaamte (waar ik in mijn vorige artikel ‘Alle lijnen los’ over schrijf ), angst voor controleverlies, angst voor hoogtes of angst voor de extra kilo’s. Een kleine greep uit een heel breed scala van angsten. En ze kennen allemaal een tegenhanger: want er bestaat ook de angst om juist succesvol te mogen zijn, de angst voor juist het samenzijn, de angst voor juist het welkom heten, de angst voor op eigen benen staan, angst om met beide benen op de grond te staan of de angst om juist te dun te worden. Angst is er in vele vormen en gradaties.

Hoe kan het toch dat angst ons zo in bedwang kan houden? De oorzaken kunnen heel verschillend zijn.

Systemisch gezien:

Vanuit systemisch oogpunt is het altijd vruchtbaar om te kijken wiens angst je eigenlijk met je mee draagt. Want vaak hoeft de angst niet van jou te zijn, hoewel je hem wel als zodanig kan ervaren. Op de een of andere manier voel je op een diep niveau dat het niet van jou is. Maar ja? Van wie dan wel? Dat is een mooie zoektocht die vaak verrassende uitkomsten kan hebben. Wie zijn angst heb je over genomen als jong kind om het op te lossen voor je ouders, je familie of andere geliefden? Door hier naar te kijken en je licht er op te laten schijnen, geef je de angst de ruimte die het verdient. Alleen zo kun je de angst het hoofd en het hart bieden en wellicht een plek geven die jou weer de ruimte geeft om voluit leven.

Gezien vanuit traumatische ervaringen:

Natuurlijk kan de angst wél van jou zijn door ervaringen die jij hebt opgedaan in je leven. Een (traumatische) gebeurtenis of voorval, kan de angst ontwikkeld hebben waardoor die angst in je zit en een deel van je is geworden. De neiging die we dan als mens kunnen hebben is dat we de angst willen negeren en weg willen stoppen: alles wat immers vervelend is kan maar beter ‘ophoepelen. Maar ja, hoe negeer je ‘ the pink elephant in the room’?

Juist daar zit de crux; Kijk naar ‘the pink elephant in the room’! Door de Angst aan te kijken en op zoek te gaan naar waar die Angst vandaag komt, kun je op enig moment de angst teruggeven bij wie die hoort (systemisch gezien) of je kan de angst accepteren en de ruimte en verwerking geven die het verdient (als die angst wel bij jou hoort).

Angst hoort nou eenmaal bij het leven, net zo zeer als de Moed. Het een kan niet bestaan zonder het ander. Negeer je de ene, dan kan de ander er niet volop zijn, of juist veel te overdadig. Wil je dus vanuit moed je leven leven, dan kun je de angst beter ook een plek geven. Want het toelaten van de angst vraagt om moed. Dat maakt je reis door het leven completer. Hoe moedig ben jij? Wil je hier meer over jezelf ontdekken, klik dan hier.

Comments (0)

Copyright 2023 — Bastiaan Baeten Coaching